אז אחרי לא מעט שאלות בנושא החלטתי להרים מאמר שיסקור את 2 החלופות קרן כספית ופיקדון בנקאי ובסוף המאמר תוכלו לבחור מהי האפשרות הנכונה עבורכם.
נתחיל מרקע קצר של סקירה היסטורית להבין למה דווקא עכשיו. עד לא מזמן בכלל לא היה מעניין לבחון קרן כספית אל מול פיקדון בנקאי כי הריבית הייתה אפסית, וכשאני אומר אפסית אני ממש מדבר על כמעט 0, כלומר 0.1% שהם למעשה 0.001 אם אתם מאלה שסופרים רק 2 ספרות אחרי הנקודה יכולתם לחשוב שמדובר ב-0 עגול.
אפשר לראות בגרף המצורף שמסוף פברואר 2015 אנחנו כבר בסביבת ריבית אפסית מה שגרם לאנשים לקחת הרבה הלוואות מצד אחד (הכסף זול כשהריבית נמוכה) ולחפש השקעות יותר מעניינות מקרן כספית או פיקדון כיוון שהם לא נתנו באותה תקופה ריבית מספיק גבוהה לכסף.
בנובמבר 2018 היה ניסיון להעלאת ריבית ל-0.25%, שזו עדיין ריבית נמוכה מאוד, אבל הניסיון הזה לא החזיק זמן רב.
באפריל 2020 תחילת משבר הקורונה שוב מצאנו את עצמינו בהורדת ריבית עד ל-0.1%.
באפריל 2022 ועד ממש רגע כתיבת שורות אלה (אפריל 2023) בנק ישראל לא בוחל באמצעים ומעלה את הריבית באופן מתמיד בהתחלה ל-0.35%, אחר כך 0.75% ועד למצב היום שהריבית עומדת על 4.5% משהו שלא היה כאן מינואר 2007! (והצפי שתיהיה עוד העלאה אחת לפחות)
למה בכלל מעלים ומורידים ריבית תוכלו להאזין בפרק שעשינו בפודקאסט שלנו ממש כאן.
השלכות עליית הריבית
אין כמעט משפחה עם משכנתא בישראל שלא הרגישה בשנה האחרונה את עליית הריבית וזה כמובן מתבטא בהחזרים החודשיים שהלכו ותפחו.
כמו כן, הרוב המוחלט של ההלוואות תלויות בריבית הפריים (ריבית בנק ישראל + 1.5%) וגם הן התייקרו בעליית הריבית.
מהצד השני, היינו מצפים בכל עליית ריבית, שנראה גם את הריביות על הפיקדונות בבנקים הולכות וגדלות, אך לצערנו לבנקים תמיד היה קל להעלות את הריבית על ההלוואות במהירות, אך באשר לריבית על הפיקדונות (המקום שהציבור יכול להרוויח כסף) שם הבנקים לקחו את הזמן ולא מיד העלו את הריבית בכל פעימה שבנק ישראל העלה.
חשוב להבין שעליית הריבית היא דרך של בנק ישראל להילחם באינפלציה, ולכן ריבית בפיקדון לאחר קיזוז האינפלציה ברוב המקרים שקולה לפיקדון שלא באמת צובר רווחים.
אחת מין האלטרנטיבות שלאחרונה צמחה כחלופה ראויה לפיקדון הבנקאי היא קרן כספית.
ב28 בנובמבר 2022 נגיד בנק ישראל אומר:
“חשוב לי לומר לציבור יש מסלולי השקעה סולידיים – שאינם הפיקדונות בבנקים – למשל השקעה בקרנות כספיות שהן נזילות לחלוטין ואפילו בטוחות יותר! מעניקות היום ריבית גבוה יותר מזו של הפיקדונות. אני כמובן לא יועץ השקעות לא אומר לכם איפה להשקיע אבל אני בהחלט קורא לציבור להיות מודעים לכל האפיקים שעומדים לרשותם.”
מקור לציטוט: אתר funder
אז מה זה קרן כספית על רגל אחת?
אפשר לדמות את זה לקבוצת רוכשים שהתאגדה כדי להשיג פיקדונות עם ריביות טובות יותר מאשר שכל אחד ואחת מאיתנו ילך מול הבנק באופן עצמאי, אבל זה לא הכל. קרן כספית היא קרן נאמנות לכל דבר שניתן להשקיע בה והיא משקיעה גם באפיקים סולידים כמו אג”ח ממשלתי, ואג”ח קונצרני לרוב בדירוג גבוה (AA ומעלה) וכמובן פיקדונות בנקאים.
בכתבה שעשיתי כאן פירטתי יותר לעומק על קרן כספית למי שמעוניין להעמיק את הידע בנושא.
מהם היתרונות של קרן כספית?
קיזוז מס מול האינפלציה
המס בקרן כספית הוא מס ריאלי בניגוד לתשלום מס בפיקדון שהוא מס נומינלי. אם אתם עדיין לא סגורים על המינוחים מוזמנים לקפוץ למאמר שעשינו שיסביר לכם את ההבדל בין נומינלי לריאלי.
ניקח דוגמה מספרית:
השקעתם 10,000 שקלים ובאותה שנה הרווחתם 5% ריבית.
עוד נציין שבאותה שנה האינפלציה עמדה על 4%.
בפיקדון אתם תשלמו מס נומינלי של 15% כלומר לא משנה מה גובה האינפלציה אתם תשלמו אותם 15 אחוזים. במקרה שלנו מדובר על 5% מתוך 10,000 שקלים שהם 500 שקלים ועליהם תשלמו מס של 15% כלומר 75 שקלים. בסופו של דבר ישאר לכם בכיס 425 שקלים בפיקדון לאחר תשלום המס.
לעומת זאת בקרן כספית נניח והייתם גם עושים 5% תשואה לשנה, אבל המס במקרה הזה הוא 25% ריאלי כלומר המס יהיה 25%, אבל רק לאחר קיזוז האינפלציה שעמדה באותה שנה על 4%, ולכן מדובר על 25% מס מ-1% רווח.
במקרה של קרן כספית תשלמו מס של 25% מתוך 1% רווח מתוך 10,000 שקלים שיעמדו על 25 שקלים בלבד. בסופו של דבר ישאר לכם בכיס 475 שקלים בקרן כספית לאחר תשלום המס.
יש לקחת בחשבון שבקרן כספית יש גם דמי ניהול, אך הם מאוד מאוד נמוכים, ולשם פשטות החישוב הורדתי אותם במקרה זה.
קיזוז מס מול רווחי הון
קרן כספית היא קרן נאמנות לכל דבר ועניין, ולכן ניתן לקזז את תשלום המס על הרווחים בקרן עם הפסדים בנייר אחר שיש לכם. לדוגמה נדרשתם לשלם בקרן כספית 100 ₪ מס על רווחי הון, ויש לכם נייר אחר בתיק ההשקעות שבו הפסדתם תוכלו לקזז הפסד מול רווח ולא לשלם מס או לשלם מס מופחת. חשוב לציין שקיזוז מס רווחי הון לא קיים לרוב בפיקדונות בנקאים.
נזילות
זהו אולי אחד היתרונות הבולטים של קרן כספית שכן היא נזילה בכל יום מסחר. כלומר ניתן למשוך את הכסף מקרן כספית למעשה כמעט כל יום למעט מקרים של שישי, שבת וחגים בהם אין מסחר בבורסה. פיקדון בנקאי יכול להיות נזיל כל יום, אך הריבית שנקבל עליו תהיה נמוכה. למעשה בפיקדון ככל שתסגרו את הכסף ליותר זמן, כך הבנק יוכל לתת לכם ריבית גבוהה יותר כי הוא יוכל להשתמש בכסף שלכם ולעשות ממנו יותר כסף.
דמי ניהול נמוכים יחסית לקרנות נאמנות
מי שמכיר קרנות נאמנות יודע שיש קרנות שגובות 1% ולפעמים אפילו 2%, אבל בקרן כספית זה לא המקרה. תוכלו למצוא קרנות כספיות שגובות דמי ניהול אפסיים עד 0.2% שזה נחשב גבוה מאוד לקרן כספית. כדי להשוות בין דמי הניהול השונים של קרנות כספיות ודמי נאמנות הכנו לכם סקרינר שמשווה את כל הקרנות השונות במספר אחד.
ניתן להשקיע מכל סכום
אם יש לכם כסף בעו”ש תוכלו להעבירו לקרן כספית ללא מגבלת מינימום משמעותית.
ההשוואה – קרן כספית מול פיקדון בנקאי
אז הגיע הזמן להשוות בין קרן כספית לפיקדון בבנק!
לקחתי את תוצאות סקר פיקדונות הבנקים מהחודש האחרון בלבד (אפריל 2023) שאתם מילאתם יכולים להציץ כאן ולראות בעצמכם. מתוצאות הסקר עולה שאתם הצלחתם בממוצע להשיג ריבית של 4.1% לשנה בבנקים השונים על פיקדון בנקאי. שימו לב שמדובר על לסגור את הכסף לשנה, ולפעמים אף ליותר!
הערה חשובה: בפיקדון בנקאי התשואה היא מובטחת!
החלטתי לבדוק בנתונים של בנק ישראל שם הנתונים האחרונים שמעודכנים הם לחודש פברואר והריבית הממוצעת בבנקים על פקדונות שסגורים לשנה – שנתיים עומדת על 3.61% בלבד.מקור לתמונה: אתר בנק ישראל
בפקדונות בריבית משתנה עד שנה אתם עשויים לקבל בממוצע נכון לבנק ישראל לחודש פברואר 2023 3.9%. גם אם תיקחו את עליית הריבית האחרונה שעמדה על 0.25% ובהנחה שהבנקים באמת יתנו לכם את העליה הזו בפיקדון הבנקאים עדיין תגיעו לריבית ממוצעת בפיקדונות בבנקים שתעמוד על כ-4.15% כאשר תצטרכו לסגור את הכסף לחצי שנה – שנה.
לעומת זאת, על פי אתר פאנדר אפשר למצוא מגוון רחב של קרנות כספיות עם צפי ריבית גבוהה מהריבית של הפקדונות הבנקאים. את צפי הריבית פאנדר שמים בעמודה שנקראת תיאורטית שנתית (זוהי תשואה משוערת ואינה מובטחת).
שנסכם?
אז שמתי לכם פה טבלת השוואה שמסכמת את ההבדלים בין פיקדון בבנק לקרן כספית.
פיקדון בנקאי | קרן כספית | |
---|---|---|
מינימום | לרוב אלפי שקלים, אלא אם מדובר בהוראת קבע | מאות שקלים |
נזילות | סגור לתקופה מסוימת לרוב | ניתן למשיכה באופן מידי |
עלויות | אין עמלות\דמי ניהול | דמי ניהול נמוכים מאוד בממוצע 0.13% |
מיסוי | 15% נומינלי תמיד נשלם | 25% ריאלי נשלם רק כשהריבית שנקבל גבוהה מהאינפלציה |
פיקוח | המפקח על הבנקים | הבורסה לניירות ערך |
תשואה מובטחת | התשואה מובטחת (אלא אם קורס הבנק בו נמצא הפיקדון ואז נפסיד את כל הקרן) | התשואה תיאורטית ולא מובטחת (עם זאת אין סיכון לאיבוד כל הקרן בקריסת בנק) |
בגדול אגיד לכם את המסקנה שלי, וכאן נסיים. אם אנחנו רואים שרוב הקרנות הכספיות נותנות תשואה גבוהה מהריביות בפיקדונות בנקאים וזאת מבלי שצריך לסגור את הכסף לתקופה עדיף לדעתי לבחור בקרן כספית, וזה גם מה שאני עשיתי בכסף שלי בסכום גדול שמיועד לרכישת דירה עד שאמצא את הדירה המיוחלת 😊
אז מה אתם בוחרים? מוזמנים לכתוב לנו בתגובות את בחירתכם.
אם אתם לא בטוחים איך קונים קרן כספית הכנו לכם מדריך שלב אחרי שלב עם צילומי מסך שבסוף המדריך תהיה לכם קרן כספית על שמכם אם תרצו בכך.
הכותב הינו מתכנן פיננסי ומנכ”ל שותף בידע שווה כסף
***כל האמור במאמר זה אינו מהווה המלצה או ייעוץ המתאימים לצרכיו האישים של כל אדם ואדם ואין לראות באמור לעיל תחליף לייעוץ, כל העושה שימוש במידע זה הוא על אחריותו בלבד***
כתבה ממש טובה שעשתה לי סדר
למה תאורתית שנתית?
זה לא מובטח?
בקרן כספית התשואה לא מובטחת
בפיקדון היא כן מובטחת
תומר, אתה צריך להבין שהתשואה של קרן כספית תלויה בריבית בנק ישראל (כמו בפיקדון בנקאי).
משמע, גם הבנק וגם קרן כספית כשהו נותנות תשואה , הן תלויות בריבית בנק ישראל (עולה או יורד).
ההבדל החשוב בניהן :
בפיקדון בבנק- לרוב , הפיקדונות מבטיחות ריבית בנק ישראל מינוס מרווח מסויים (כדי שהבנק ירוויח גם), כלומר אתה לא מקבל את מלא ריבית בנק ישראל.
בקרן כספית – אתה מקבל את מלא הריבית של בנק ישראל, אבל אם עוד חודש תרד בחצי אחוז, אז עוד חודש הריבית שלך תהיה פחות חצי אחוז. לעומת זאת בפיקדון בבנק מה שקבעת עם הבנק נשאר אותה ריבית לשנה נניח (אם תהיה עלייה בריבית , לא תקבל אותה מהבנק, אבל גם לא יפגעו לך בריבית בפיקדון אם הריבית תרד).
צריך לציין בגוף הכתבה, אתה הנקודה הזו לטובת פיקדון בנקאי:
בפיקדון בנקאי הסכום הכולל של התשואה מובטח מראש.
בקרן כספית, למרות שהיא יכולה לתת יותר, שום דבר לא מובטח,
ואנו צריכים להסתמך על חוש הנבואה שלנו (ומה אם פתאום הריבית תרד? לא סביר, אבל מי יכול להבטיח שלא?)
המאמר הזה רוצה להשוות בין קרן כספית לפיקדון בנקאי, אבל בתכל’ס מציג רק את היתרונות של קרן כספית, ואת החסרונות של פיקדון בנקאי… לא אומר שעדיף פיקדון בנקאי, אלא רק שיהיה השוואה נכונה.
אעדכן זאת כדי שיהיה ברור שיש גם יתרון לפיקדון
שורה התחתונה
איזה קרן כספית כדאי מכל הקרנות?
יש סכום גדול ורוצה להכניס במידי
הקרן עם הדמי ניהול הכי נמוכים כי בסוף כולם מגיעים לתשואה דומה
במידה ונתנו לי פיקדון שנתי של 4.9 האם עדיין משתלם ללכת על קרן כספית או שמא האחוזים העודפים בפיקדון יניבו רווח גדול יותר מקרן כספית לשנה הקרובה?
4.9% ברוטו זה 4.165% נטו
רק 5 קרנות כספיות עוקפות את זה בתשואה תיאורטית (ובהתחשב והאינפלציה גבוהה)
לדעתי זה כבר מטה לכיוון פיקדון
אבל כמובן שההחלטה בידיים שלך
שאלה
בקרן כספית ההשקעה צוברת כסף מהיום הראשון
האם יש ריבית דריבית?
לדוגמא – שמתי 100 שקל ביום א והיא צברה ריבית האם ביום ב הריבית תיהיה על הקרן+ריבית
בפקמ הריבית מתקבלת בסוף השנה/תקופה
משמע שהריבית נצברת רק בסוף ולא לכל אורך חיי ההשקעה
האם זה נכון?
יש אפקט ריבית דריבית
לא צויין אם הבנק גובה דמי משמרת פר רבעון כמו על קרנות נאמנות ….
אין עמלות משמרת על קרן כספית בבנק
תודה. מה לגבי השוואה בין קרן כספית לבין פיקדון צמוד מדד + ריבית קבועה (כיום 1.5%)?
כתבה מעולה וחשובה – עושה הרבה סדר
האם התשואה המוצגת היא בקיזוז אינפלציה (ריאלית)?
לא
התשואה נומינלית
אולי זה נכתב כבר בעבר, אבל האם יש דרך להשקיע בקרן כספית מחשבון מט”ח בבנק ישראלי? הכוונה להעביר דולרים היושבים בחשבון מט”ח בבנק ישראלי לקרן כספית דולרית ללא המרה של הדולרים לשקלים.
ואם כן, האם יש מדריך איך לעשות זאת?
בפיקדון צמוד מדד אתה מהמר על המדד..
שלום,
האם ניתן להפסיד בקרן כספית?
ביום בודד ניתן להפסיד
בריבית אפסית גם ניתן להפסיד (עד לפני כשנה שנה וחצי הקרנות היו הפסדיות)
בריבית של היום, סבירות נמוכה להפסד
הקרן ברובה מורכבת מפיקדונות כך שלזמן שמעבר לימים בודדים (טווח של שבועות+) בריבית של היום הסבירות להפסד מאוד נמוכה