דף הבית » נכסים דיגיטלים » מה זה DAO ואיך זה הולך להשפיע על כל חברה, קהילה וקרן שתקום בשנים הבאות
משחר ההיסטוריה, המין האנושי (Sapiens) התאחד בקבוצות – זה חלק בלתי נפרד מאיתנו ותחושת השייכות הזאת שומרת ומחזקת אותנו, מדינות, קבוצות כדורגל, קהילות בפייסבוק וגם בעולמות הפוליטקה והפנאי – קבוצות קיימות בכל מקום ואין אדם שלא משתייך לקבוצה או ארגון כזה או אחר.
אז בוא נראה מה “הדרך החדשה” ואיך למה היא טובה יותר ממה שאנחנו מכירים היום?
DAO (Decentralized autonomous organization) זה דרך חדשה ויעילה לבנות ארגון שמבוסס ומוקם באינטרנט שמנוהל על ידי החברים שמצטרפים אליו,
בנוסף בניגוד לחברה או ארגון שאנחנו מכירים עד היום, בDAO החוקים והתנאים כתובים בפיסת קוד (חוזה חכם) – דבר שמאפשר את האכיפה של כל אותם תנאים שהוגדרו מראש מבלי להסתמך על אמינות של אף צד שיעמוד או לא יעמוד בתנאים שהוגדרו.
אז מה השימושים שיש לDAO?
כמו בכל טכנולוגייה חדשה, האפשרויות באמת בלתי מוגבלות וכל יום אנחנו נחשפים לעוד שימושים ורעיונות מעניינים אבל הנה כמה דוגמאות מהעולם “הישן והמוכר” שיראו למה זה עדיף ומה היתרונות הנוספים של DAO:
קהילה – דרך מדהימה לקחת את הקהילה “לשלב הבא” היא להפוך אותה לDAO ולאפשר לאותה קבוצת אנשים להתאחד למטרה מסויימת שהם הגדירו.
ניקח דוגמא את קהילת הפיננסים “ידע שווה כסף” ונגיד ש10,000 מתוך ה100,000+ אנשים יחליטו להצטרף,
נגיד שהרעיון מאחורי הDAO הוא לשמש כהשקעה אלטרנטיבית לחברי הDAO, בכסף שנצבר הוחלט שהארגון ישקיע שליש מהכסף בשוק ההון, שליש בנדל”ן ושליש בקריפטו (נתון לשינוי זה רק לצורך הדוגמא),
לכל תחום יהיה “צוות מומחים” שייבחר בצורה דמוקרטית ע”י חברי הDAO – אותו צוות ישמש כסמכות המקצועית ויציע (או שיחליטו לבד, תלוי מה הוגדר בהתחלה) במה כדאי להשקיע.
- איך ומתי חברי הDAO יוכלו לממש את הכסף ולצאת?
- מה קורה אם מישהו מתנגד בתוקף להשקעה או החלטה שהתקבלה?
- מה קורה אם אחד המקימים של הDAO מחליט לעזוב? או שהכסף נגנב?
לכל מקרי הקיצון האלה ועוד שאלות נוספות יש פתרונות (חלקם חלקיים ולא תמיד מספקים את כולם),
מה שחשוב להבין הוא שכל הדברים האלה הם גמישים וזה תלוי במה שכותבים ומגדירים בהתחלה.
בנוסף לזה – הכל שקוף וברור לכולם וחברי הקהילה יכולים לבחור לשאר אנוניימיים במידה וירצו.
יש המון דוגמאות לקהילות, חברות וגם קרנות הון סיכון בתעשיות ותחומים שונים שמתפרעים עם הדמיון ומשתמשים בDAO ככלי יעיל ובטוח להביא את הרעיונות האלה למציאות.
אז אחרי שהבנו, גם אם על קצה המזלג את היתרון והפוטנציאל האדיר שעומד מאחורי DAO בוא ננסה להסתכל ולהבין מה החסרונות והסכנות?
- הנכסים הדיגיטליים עומדים בסכנה של גניבה או פריצה, חשוב להבין שיש טכנולוגיה ופתרונות אבטחה ברמה מאוד גבוהה אבל זה עדיין סיכון שיש לקחת בחשבון ועם התנהלות לא נכונה ומסודרת הסיכויים לפריצה או גניבה גדלים.
- בעיות בקוד יכולות לפגוע ובמקרים מסוימים להרוס את הDAO – אם מי שכתב את הקוד יצר “חורים” ועשה טעויות כאלה או אחרות זה בדרך כלל לא הפיך והתוצאות יכולות להיות קשות.
- האם זה טוב ש”הרוב קובע”? הרבה טענות ודעות בנושא שאומרות שאולי עדיף לשמור על המבנה ההיררכי שבו יש מספר קטן של אנשים שמחליט במקום שכל אחד יביע את דעתו
*חשוב להבין שגם זה ניתן לשינוי אבל המבנים המקובלים הם שלחברי הקהילה יש השפעה במידה מסויימת על קבלת ההחלטות.
לסיכום
הפוטנציאל ומגוון האפשרויות שנפתחו הוא בלתי נתפס, כמו בכל דבר במיוחד שהוא בשלבי התחלה צריך להבין שיהיו עוד הרבה התפתחויות ושינויים אבל במבט אובייקטיבי ככל שאפשר ואחרי ששמעתי הרבה דעות משתי הצדדים,
נראה שבמקרה הזה היתרונות גדולים מכל חסרון אפשרי ושעם הזמן גם הטכנולוגייה שתפותח והעובדה שעוד אנשים יכירו וישתמשו במטבעות דיגיטליים וירגישו איתו בנוח תביא איתה עוד ועוד DAO’s מוצלחים עד שכל אחד ואחד מאיתנו יהיה חבר במספר DAO’s שהוא אוהב ותומך בהם.
למי שרוצה להתעמק ולשמוע פודקאסט שמוקדש לנושא שבו אירחתי את ד”ר מילי פרי – יועצת בלוקצ’יין וחדשנות באיחוד האירופי, יו”ר מרכז הבלוקצ’יין של הלשכה לטכנולוגיות מידע בישראל ומייסדת קהילת DAO Israel, יכול לשמוע ביוטיוב ובספוטיפיי.
נכתב על ידי ניר נעמני