מעדיפים להאזין? ביטקוין מהיוטיוב שלנו
הגיע הזמן שנדבר על ביטקוין, המטבע הדיגיטלי הראשון המוכר שהתחיל את הכל ונתן השראה למיליונים לפתח, להרחיב, לחקור ולהתנסות בקונספט חדשני שהתחיל מהנושא בין הראשיים והמרכזיים בחיים של כולנו; כסף.
הזהב הדיגיטלי של המאה ה21
הנכס שיגן עלינו מהאינפלציה
הפלופ הגדול והבועה שמפחידה כל כך הרבה גופים
הרבה שמות, כינויים ובעיקר דעות בעד ונגד אבל בואו נצלול עם ראש פתוח ונבין איך הכל התחיל.
איך ומתי זה התחיל?
הביטקוין הוקם ע”י סטושי נקמוטו – דמות אנונימית שעד היום למרות הרבה השארות וספקולציות, אין תשובה חד משמעית איזה בן אדם, גוף או מדינה עומדים מאחורי הקמתו.
את הציטוט הבא הבאתי מהWhite Paper (המסמך הראשון שבו Satoshi Nakamoto מסביר מה זה ביטקוין ב-9 עמודים שלעד יהיו חלק מההיסטוריה)
ככה זה מתחיל:
.“Abstract. A purely peer-to-peer version of electronic cash would allow online payments to be sent directly from one party to another without going through a financial institution”
למי שרוצה להתעמק ב9 עמודים, זה הלינק.
התרגום למשפט הראשון הוא: אבסטרקטי (מופשט, לא מוחשי), גרסא של כסף דיגיטלי שהיא אך ורק בין אדם לאדם ותאפשר תשלומים דיגיטליים שישלחו ישירות מצד אחד לצד השני מבלי לעבור דרך גוף פיננסי.
אם נלך קצת אחורה ונשאל את עצמנו, עוד לפני הביטקוין – מה זה בכלל כסף, מי קבע את הערך שלו, למה הוא רק מאבד מהכסף שלו לאורך זמן ומי הגוף שעומד מאחורה ואשכרה מדפיס כסף נקבל תמונה רחבה וקצת יותר מובנת למה הכל התחיל ולמה.
דיברתי על זה בהרחבה עם אורחים מעניינים וחכמים בפודקאסטים השונים, ממליץ לראות למי שרוצה להתעמק עוד על הביטקוין או על ההיסטוריה של הכסף, איך הוא עובד ועוד שאלות בסיסיות וחשובות שבדרך כלל לא מתעסקים בהם ביום יום בנושא כמו כסף שסובב אותנו בכל כך הרבה מקומות בחיים.
ערכי הביטקוין
לביטקוין יש כמה ערכים מרכזיים שהרבה מהם היוו השראה ומקור למידה להרבה אחרים בהמשך:
- ביזור מוחלט, אין גוף ריכוזי ומקור כוח אחד ששולט בכל המידע ואחראי על תפעול של כל המערכות – לכל אחד יש חלק (קטן יותר או פחות) ואין מקור כוח אחד וגם לא עשרים שיוכלו לנתק ו”לכבות” את ביטקוין – מושג חשוב שמשתמשים בו הרבה וחשוב שתכירו גם באנגלית Decentralization, סתם נשמע מורכב אבל הנה אתם יודעים מה זה אומר.
- בעלות פרטית (Ownership, self-custody): חלק מההשלכות לזה שנוכל להעביר כסף ישרות אחד מהשני הם שלא יהיה בנק או גוף פיננסי אחר שיוכל להחזיק לנו את הכסף, לא להקפיא אותו, לחסום, להגביל או לתת תנאים כאלה או אחרים.
- הבעלות היא שלנו ולכן יש חופשיות מוחלטת לעשות בכסף שלנו כרצוננו אבל מצד שני חשוב להבין שגם אין למי להתלונן אם נאבד או נגנב לנו הכסף הזה אם אנחנו מחליטים לשמור אותו בעצמנו, בפרקים הקודמים דיברנו על ארנקים וגופים שונים שחלקם מציעים משמורן (Custody) על הכסף אבל כמו בכל דבר בחיים יש trade-off ואם אנחנו נותנים למישהו לשמור על הכסף זה לא רק יעלה לנו כסף זה מגביל אותנו וחושף אותנו בסיכונים אחרים.
- חלק מהבעלות המוחלטת הזאת היא הבעלות על המידע שלנו שהיום אולי התרגלנו, בין אם במודע או לא שלוקחים לנו ודואגים לעשות ממנו כמה שיותר כסף, כל פלטפורמה, אפליקציה, גוף כזה או אחר שאנחנו מתקשרים איתו סביר להניח שמנצל את המידע עלינו כדי לעשות עוד כסף בדרכים שונות, גם המידע הכי בסיסי כמו הזהות שלנו שמור אצלנו אם נבחר ללכת בסרגל על הצד הכי קיצוני של כמה מובזרים ומנותקים מגופים כאלה או אחרים נרצה וביטקוין מאפשרת את האנונימיות הזאת,
בפועל גם שהרשת היא שקופה ופומבית עם כתובות ארנקים, לא תמיד אפשר לזהות את מי שעומד מאחורי אותה כתובת.
חשוב להדגיש שמדובר כאן בתפיסה של ביטקוין והערכים שהיא מקדמת, יש כאן קשת מאוד רחבה של כמה מבוזר ומנותק אתה יכול להיות וב2023 ברוב המדינות זה לא חוקי וכמובן שגם בישראל החוק מחייב לדווח על רווחים כמצופה מכל אזרח שומר חוק.
מעבר לפן החוקי חשוב להבין שביטקוין זה החלוץ בתחום אבל הקשת היא רחבה וזה לא שחור או לבן – זה לא או 100% מנותק מבנקים וכל גוף אחר או רק סוחר מכשירים פיננסים כאלה או אחרים שמציעים משמורן על הכסף הזה ובחלק מהמקרים גם הם רק מחכה מדד (ETF) ולא מאפשרים לקנות ביטקוין או כל מטבע אחר אלא יוצרים מדד מחכה את הפעילות של אותם מטבעות.
נעבור לקצת נתונים יבשים על ביטקוין:
- יש סך הכל 21 מיליון ביטקוין שאי פעם יהיו זמינים לקנייה, כיום נכון לספטמבר 2022 יש 19,148,593.75 זמינים – ה1,851,406.3 שנשארו לכרייה יתווספו במהלך השנים הבאות.
- שיטת העבודה של ביטקוין היא הוכחת עבודה (Proof of Work) שדורשת מכל מי שמשתתף באופן פעיל בהפעלת המערכת לכרות ביטקוין – בפועל זה אומר להשתמש בכרטיסי מסך שצורכים לא מעט אנרגיה כדי לעזור ולתת את חלקם.
שיטת העבודה הזאת נחשבת למיושנת ויש טכנולוגיות חדשות, מהירות בהרבה וגם חסכוניות יותר בשימוש באנרגיה כמו הוכחת החזקה (Proof of Stake) שנסביר עליה בפרק הבא על אתריום.
הסיבה לכך שביטקוין נשאר בשיטה הישנה משקפת מאוד את התפיסה הגדולה של ביטקוין שהיא בסופו של דבר לא מתיימרת להיות הכי מהירה וחדשנית אלא לשמור על הסטטוס שלה בתור המוכרת, האמינה והמאובטחת ביותר, בכל שינוי שחל במערכת זה כמו עדכון תוכנה עם גרסא חדשה יותר שכמו בכל דבר חושפת אותנו לבעיות שלא היו לפני ואולי גם פריצות אבטחה – ביטקוין בגישה מאוד סולידית ואיטית בהקשר הזה מהסיבות שציינתי.
כיום הרבה מתייחסים לביטקוין כאל הנכס הגדול והיציב ביותר בתחום הקריפטו שהשימוש המרכזי שלו הוא “שמירת ערך” (Store of Value), בגלל שיש 21 מיליון וזהו ובגלל שהוא הדומיננטי ביותר (נכון לספטמבר 2022) והוא זה שבעצם “מכתיב” את מה שקורה בשוק ומשפיע על המגמה הכללית בשוק הקריפטו, הוא גם זכה עד עכשיו להכי הרבה אימוץ מצד גופים מוסדיים וחברות ציבוריות.
יש הרבה שאלות פתוחות שעל חלקם בטח חשבתם או שמעתם ואת חלקם אולי לא העלתם בדעתכם עדיין, מוזמנים להעמיק בפרקים עם גיא בהט ויצחק יהושוע שהיו מרוכזים יותר בביטקוין.
בפרק הבא נדבר על אתריום, שנמצא במקום השני – נבין מה המטרה של אתריום ולמה ביטקוין ואתריום כל כך שונים אחד מהשני.
מוזמנים לשאול שאלות או סתם להשאר מעודכנים בעולמות המרתקים האלה בקבוצות הייעודיות שלנו:
לקבוצת הטלגרם שלנו: @IsraelWeb3
לקבוצת ווטאספ (פתוחה לדיבורים)
נכתב על ידי ניר נעמני
***אין באמור לעיל המלצה לפעולות בניירות ערך ו/או בחירת מוצר פיננסי ו/או פנסיוני ו/או ביטוחי כזה או אחר, המידע הוא מידע לימודי בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ מקצועי עם בעל מקצוע***